Prof.Dr. Burcu KILINÇ SAVRUL (Biga İİBF İktisat Bölüm Başkanı)

Değerli Öğrencilerimiz,

İktisat kıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçların karşılama bilimidir. Bu noktada iktisat bölümü tüm ülkelerin refaha kavuşması açısından büyük önem arz etmektedir. Kalifiyeli, ülke ekonomisine yön verecek iktisatçıların yetişmesi için üniversitelerin öğrencilere vereceği eğitim çok önemlidir.

İktisat bölümü sosyal bilimler içerisinde en geniş ilgi alanına sahip disiplinlerden biridir. Bu geniş alanı sayesinde diğer sosyal bilim alanlarıyla ilgili bilgi edinme imkânı açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. İktisat biliminin sağlayacağı öğretiler ile geçmişten günümüze ve geleceğe dair mevcut gündemi değerlendirmede ve ileriye yönelik tahminleri daha doğru, tutarlı bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Farklı disiplinlerle iç içe olması sebebiyle konulara daha geniş açıdan bakmanıza yardımcı olacaktır. Ekonomik verilerin dışında ilkeli sitemli ve bağımsız düşünme yeteneği kazandıracaktır. Öğreti alanının çok geniş olması dolayısıyla mezuniyetinizden sonra devlet ve özel sektörde bir çok alanda iş sahibi olma imkanı bulunmaktadır.

İktisat bilimini sadece matematik üzerinden değerlendirmek iktisadı daraltmak olur. İktisat ekonomi ile birlikte hukuk politika eğitim meseleleriyle ilgili olduğu gibi tarih ve kültür meseleleriyle de alakalıdır. Her toplumun kendine ait bir tarihi ve kültürü vardır. İktisat, tarih ve kültür ile iç içe olduğu için her topumun kendine mahsus bir iktisadı da vardır ve olmalıdır. Her toplumun kendine ait olan bu iktisadını da belirleyen o toplumun o kültürün tarihidir. Dolayısıyla o toplumun tarihini bilmeden iktisadi yaklaşımları da bilinemez. İktisat eğitimi de bireye ekonominin yanında kendi toplumunun kültürünü ve tarihi bilme öğrenme yolunu açmaktadır. Eleştirel düşünme ile dünyanın mevcut durumunu bilip buna karşı kendi tarihinden ve kültüründen kendine ait bir ekonominin inşasını ortaya çıkarabilecek bireyler yetişmesine olanak sağlamaktadır.

Yukarıda sayılan ve bütünün yanında çok sınırlı olarak belirtilen bu özellikleri ile iktisat bilimi belki de diğer hiçbir bilim dalının ulaşamadığı geniş bir alana ulaşıp kişilerin gelişimine, entelektüel seviyelerine önemli katkı sağlamaktadır. İktisat bölümünün ülke ekonomileri ve insan hayatı için önemi bu kadar ortadayken, sizl değerli öğrencilerimizin de geleceğe İktisat bölümünde adım atması son derece doğru bir karar olacaktır.  Sizlere bu yolda tecrübeli ve  inovatif akadademik kadromuzla eşlik etmekten mutluluk duyacağız...

Prof. Dr. Burcu KILINÇ SAVRUL

Biga İİBF İktisat Bölüm Başkanı