Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
BİİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ

Program Eğitim Amaçları ve Çıktıları

PROGRAMIN EĞİTİM AMAÇLARI  VE ÇIKTILARI

İktisat Bölümü programınınn eğitim amaçları aşağıdaki gibidir;

İktisat Bölümü, iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında araştırma ve uygulama yapmak üzere çalışacak iktisatçılar yetiştirmekte, iktisat teorisi çerçevesinde matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklerden de yararlanarak kamu sektöründe ve özel sektörde görev yapacak bireylere akademik formasyon vermektedir. İktisat eğitimi, iki temel süreci kapsamaktadır. Bunlardan birincisi, üniversite sonrası yaşamda kullanılacak ekonomik ilke ve araçların öğretilmesi ve böylece hızla değişen küresel koşullar karşısında başarılı olmaya çalışan ekonomik birimlerin gereksinimi olan kaliteli işgücünün yetiştirilmesidir. İkincisi ise, insan yaşamının her alanda yararlı olabilecek olan sistemli ve bağımsız düşünme yeteneğini geliştirmek ve öğrencilere iktisadi konularda bilimsel disiplin kazandırmaktır. Bu çerçevede, iktisat bölümünde iktisat derslerinin yanı sıra işletme, maliye ve hukuk konularına yönelik derslere de yer verilerek mezunların oldukça geniş bir yelpazede görev yapma olanağına sahip olması sağlanmaktadır. İktisat bölümü öğrencilerinin, ilk iki yıl zorunlu ve ağırlıklı olarak teorik dersleri başarıyla tamamlamalarının ardından 3. ve 4. sınıftan itibaren mezuniyet sonrasında çalışmayı planladıkları alanlara yönelik seçmeli derslere yönlendirilerek pratik becerilerini arttırmaları sağlanır. Böylelikle, öğrencilerin geniş bir ders yelpazesinden yararlanmaları ve bu sayede güçlü bir eğitim altyapısıyla mezun olmalarına çalışılır. İktisat bölümünde yer alan anabilim dalları : İktisat Teorisi, İktisat Politikası, İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat, İktisat Tarihi’dir.

İktisat Bölümü Programının eğitim amaçları:

EA1 Öğrencilerin özel sektör, kamu veya akademide, eğitim hayatları boyunca öğrendikleri teorik ve uygulamalı araçları yetkinlikle kullanabilmelerini sağlamak.

EA2 Öğrencilerin Uzmanlıklarını değerlendirip çalıştıkları kurumun, ülkenin ve insanlığın daha iyiye gitmesine ürettikleri strateji ve politikalarla katkıda bulunaabilmelerini sağlamak.

EA3 Öğrencileri yeni gelişen teori ve teknikleri yakından takip edip kendilerini geliştirir ve bunları çalışma hayatlarına adapte etmek.

EA4 Öğrencilerin çevrelerini ve olayları yakından takip eder, gözlem ve bilgilerini kullanarak yeni modeller ve teknikler oluşturarak daha sağlıklı kararlar alınmasına ve politikalar üretilmesine katkıda bulunabilmelerini sağlamak.

EA5 Öğrencilerin stratejiler ve politikalar üretirken, sadece iktisadi verimliliği değil, adalet ve etik değerleri de göz önünde bulundurabilmelerini sağlamaktır.

İktisat Programı’nın çıktıları:

PÇ1. Alanla ilgili temel kavramsal bilgilere uygulamadaki yansımalarını da göz önünde bulunduracak şekilde sahiptir.

PÇ2. Sosyal araştırma planlama bilgisine ve uygulamalarına sahiptir.

PÇ3. Toplumların yaşadığı dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir.

PÇ4. Alanla ilgili kuramsal bilgileri analiz etme ve uygulamadaki yansımalarını değerlendirme becerisine sahiptir.

PÇ5. Alanında bilimsel bir araştırmayı bağımsız olarak tasarlayıp yürütebilecek yetkinliğe sahiptir.

PÇ6. Alana ilişkin elde edilen bilgileri ilgili kişilere teorik ve pratik esasları ile aktarabilme yeteneğine sahiptir.

PÇ7. Alanına dair temel kuramlara hâkim olma ve bilgilerden yola çıkarak akademik kurallara uygun eserler hazırlama bilgisine sahiptir.

PÇ8. Yaratıcı ve eleştirel düşünme sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce yöntemleri ve süreçler geliştirir.

PÇ9. Alanla ilgili bilgi ve uygulamaları sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde proje ve etkinliklere dönüştürür.